Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/sangogindsigt.dk/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5483

For sangere såvel som ikke sangere er luftvejene centrale. Man synger på luft, taler på luft, og iltet blodet via luftvejene. Lungerne er så at sige et vitalt organ og i den kinesiske lægekunst er lunge meridianen bærer af den vitale energi kaldet lunge-qi. Selve lungefunktionen eller lungernes generelle helbredstilstand er naturligvis afgørende for en god stemmefunktion, men også forbruget af luft er vigtigt. Et effektivt redskaber til ‘luft-kontrol’ hos sangere kalder jeg brugen af ‘tilpas lidt luft’ og det emne vil jeg vende tilbage til i en blog særligt viet til emnet. Men kort fortalt er brugen af ‘tilpas lidt luft’ en teknik, som skal sikrer mod at overbelaste stemmen ved kraftige eller lange toner.
For to uger siden havde jeg besøg af Sisse Stray, som er kommet (i zoneterapi) for en genopretning af det hormonelle kredsløb efter en operation i skjoldbruskkirtlen. Jeg nævnte for hende, lidt som en sidebemærkning, hvad jeg kunne registrere omkring hendes lunger og lungefunktion og hun bemærkede, at de i hendes familie rent faktisk har anlæg for diverse lunge problemstillinger. I familien var der historik med KOL, lunge canser o.a. og på den baggrund kom vi til at tale om hvordan man overordnet kan betragte arvelighed, – herunder sygdom/sundhed som et indsatsområde, der kræver særlig konstruktiv opmærksomhed.
For sangere er det problemstillinger som astma og allergier, der er særligt udfordrende, men det kunne være en hvilken som helst arveligt betinget tilstand i lunger og luftvejene.
Sisse opfandt så og introducerede mig for et skønt begrebsapparat, da hun navngav sin egen (mulige) genetiske disponering; ‘arvesynden’.
Et helt fantastisk begreb synes jeg. Det giver mulighed for både at favne og acceptere det, som man eventuelt er genetisk disponeret for og samtidig er det en måde at ind-tænke forandring på.
Tak Sisse, for en ny og fin måde, at bruge et gammelt og velkendt begreb på.